AHŞAP KAMELYA NASIL YAPILIR ?

Kamelya ya da farklı adları ile kameriye, çardak; açık alanlarda serinlemek ya da vakit geçirmek adına yapılan ahşap ya da demir malzemelerin kullanımı ile üretilen basit ama kullanışlı bir yapıdır. Bulunduğu mekânın uygunluğuna göre kare, dikdörtgen, altıgen ya da sekizgen gibi farklı geometrik şekillerde olabilmektedir. Üstleri kapalı olan ve genellikle oturma grupları ile dekorasyonu yapılan kamelyaların bazen bir giriş kapısı olabileceği gibi, bütün yüzleri veya birkaç yüzü açık olarak da yapılabilmektedir.

Ahşap kamelya, bahçe veya teras gibi açık hava alanlarında güneşten korunmak ve rahat bir dinlenme alanı yaratmak için kullanılan ahşap bir yapıdır. Ahşap kamelya yapımı için gerekli malzemeler, aşağıdaki gibidir:

Ahşap: Ahşap kamelya yapımında kullanılacak en önemli malzeme ahşaptır. Kamelya direkleri, kirişleri, çatı iskeleti, kaplamaları ve diğer parçaları ahşaptan yapılır. Ahşap seçiminde dayanıklı, çürümeye ve böceklere karşı dirençli, sağlam ve estetik açıdan hoş bir görünüm sağlayan türler tercih edilmelidir. Kıyı bölgelerinde yapılan kamelyalarda ıslah veya marin türü ahşaplar kullanılması önerilir.

Civatalar, vidalar ve diğer bağlantı elemanları: Ahşap kamelya yapımında kullanılacak ahşap parçaları birbirine bağlamak için civatalar, vidalar, dübeller ve diğer bağlantı elemanları gereklidir. Bu malzemelerin dayanıklı ve paslanmaya karşı dirençli olması önemlidir.

Çatı kaplama malzemeleri: Kamelya çatısını kaplamak için çatı kaplama malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler arasında çatı örtüsü (shingle), kiremit, galvanizli saç, polikarbonat veya özel çatı kaplama malzemeleri yer alabilir.

Boya veya vernik: Ahşap kamelya yapıldıktan sonra boyanması veya verniklenmesi gerekebilir. Bu işlem, ahşabı güneş, su ve diğer doğal etkenlere karşı korur. Renk ve dayanıklılık tercihlerine göre uygun boya veya vernik türü seçilmelidir.

Diğer malzemeler: Ahşap kamelya yapımı için diğer malzemeler arasında aksesuarlar, dekoratif taşlar, aydınlatma elemanları, pergole sistemleri, rüzgar koruyucu perde sistemleri, çerçeveleme elemanları gibi malzemeler yer alabilir.

Ahşap kamelya yapımında kullanılacak malzemelerin kaliteli, dayanıklı ve doğru ölçü ve özelliklerde seçilmesi, kamelyanın estetik görünümü, fonksiyonelliği ve dayanıklılığı açısından önemlidir. Ayrıca, ahşap kamelya yapımı için gerekli malzemelerin yanı sıra, uygun aletler, ekipman ve uzmanlık gerektiren bir yapı olduğu için Ahşap kamelya yapımı için gerekli malzemelerin yanı sıra, uygun aletler, ekipman ve uzmanlık da gerektirir. Bu nedenle, kamelya yapımı konusunda deneyimli bir usta veya tamirci tarafından yapılması önerilir.

Dayanıklı Kamelya Nasıl Olmalıdır?

  • Kamelyanın dayanıklı olması isteniyorsa kullanım alanına ve ortamına göre, kamelya için uygun malzeme seçimi yapılmalıdır ki kamelya da daha çok ahşap malzemesinin kullanılması tercih edilir. Ahşap kamelyanın yapımında çam ağacı kullanılır ve tercih edilme nedeni emprenyeli olmasıdır. Çünkü emprenyeli ahşaplarda kurtlanma, çürüme ya da böceklenme gibi olumsuz durumlar yaşanmaz.
  • Ağaçlar için gerekli koruma sağlandığından dolayı uzun zaman kullanılabilir. Bakım ihtiyacı duymaz. Yalnız beyaz kamelya en çok tercih edilen kamelya rengi olup; yılda bir kez boyatılarak ilk gün ki görünümünü korunabilir.
  • Ahşap kamelyanın tercih edilme oranı yüksek olsa bile, metal kamelyalarda fazlaca tercih edilmektedir. Metal ürünler elektrostatik fırın boya ile boyanarak, dış mekânda kullanım için dayanıklı hale getirilir.
  • Bahçe, park, iş yeri gibi dış mekânlara estetik bir hava katan kamelyalar, stres atmak ve dinlenmek için; istenilen malzeme ya da modelde, farklı renklerde firmamız tarafından yapılmaktadır. Detaylı bilgi almak için firmamız ile iletişime geçmeniz yeterlidir.

GEREKLİ MALZEMELER

Kazık, ipler, hizalama aracı, dikme çukuru açıcı, bıçkı, boya fırçası, tahta vida kelepçesi, beton karışımı, çakıl, tahta korucu, dikme, bağ kiriş, galvanizli çiviler, mertek, galvanizli döşeme vidası, 7,5 tirfon, mertek gergisi.

Temel ayakları için çukur kazılması: 1. Dikmelerin konumlarını aralarında 1,5 m bırakılarak kazık ve iplerle belirleyin. 2. Gereken derinlikte dikme deliklerini kazın. 3. Tüm delikleri 15 cm çakıl ile doldurun.

Dikmelerin yerleştirilmesi: 1. Dikmeleri delikleri yerleştirin. Dik bir durumda sabitlenmeleri için dikmelere destek levhalarını çakın. 2. Zemine merteklerin temellerine birebir yaslanan kazıklar çakın. Kazıklardan merteklere galvanize döşeme vidalarını geçirin. 3. Dikmeleri ankrajlamak için bir paket kuru beton karıştırın. 24 saat kurumaya bırakın.

İlk bağ kirişin yerleştirilmesi: 1. Gerekli tüm keresteyi ölçün ve kesin. Bağ kirişlerin her birinin köşesine, merteklerin alt köşelerine, çapraz bağların alt köşelerine çentikler atın. 2. Bir çift dikmenin dış yüzüne bir bağ kirişi yaslayın. Kirişi her iki yandan dikmelerden 30,5 cm çıkma yapacak şekilde konumlandırın. 3. Kirişi düzleştirin ve ahşap vida kelepçeleriyle tutturun.

İkinci bağ kirişin yerleştirilmesi: 1. Karşı dikme çiftini yerleştirilmiş bağ kiriş hizasında işaretleyin. 2. Kalan bağ kirişi ilki gibi uygulayarak tutturun. Merteklerin tutturulması: Mertekleri bağ kirişlerin tepesine, mertek gergileri ve galvanize çiviler kullanarak tutturun.